No one is too old for new beginnings: the best is yet to come!
De 40+ plus fase, een fase waarin kinderen in de puberteit komen of (bijna) uitvliegen. Waarin je hormonen langzaamaan afnemen, wat van invloed is op je lijf en emotionele gesteldheid. Slapeloosheid, vergeetachtigheid, prikkelbaar, depressieve gevoelens: zou het de overgang (al) zijn?
Een verwarrende fase met een rollercoaster aan emoties die niet altijd te duiden zijn, alsof je jezelf niet meer herkent en de grip op je dagelijkse leven aan het verliezen bent.
Met een gezin, baan en druk sociaal leven houden vrouwen vaak heel wat ballen in de lucht. Dat gaat meestal ten koste van goede zelfzorg en me-time. De overgang kan het extra zwaar maken, reden genoeg jezelf bovenaan het lijstje te zetten!
Vragen die veel voorbij komen:
Hoe ga ik om met de uitdaging van een lijf dat verandert?
Wat zijn mijn verlangens?
Hoe staat het met de kwaliteit van mijn relatie?
Waarom ben ik toch zo moe?
Ben ik blij met mijn vriendschappen? En zij met mij?
Past mijn werk nog bij mij?
Wie ben ik nu de kinderen (bijna) uitvliegen?
Hoe zorg ik goed voor mezelf?
Wat wil ik nog leren of doen de komende jaren?
Als ervaringsdeskundige en vanuit de praktijk weet ik als geen ander waar je doorheen gaat.
Eén van de redenen dat ik samen met coach/trainer Bianca van Walbeek een platform voor de 40plus vrouw heb opgezet: TussenTijd. Met een podcast, inspiratie, blogs, workshops en meer.
We merken beiden hoe fijn het is om het er met andere vrouwen over te hebben, elkaar te inspireren en in onze kracht te zetten. Hoe fijn is het om in deze soms ingewikkelde fase iemand te hebben die met je meeloopt, een luisterend oor? Je hoeft het niet alleen te doen.
Samen kijken we waar je nu staat, wat er voedend is voor jou, wat je achter je mag laten en welke stappen er te zetten zijn voor wat meer rust en overzicht in je leven. Als aanvulling op de coaching heb ik een rijk netwerk van deskundigen op het gebied van voeding, afvallen, hormonen en lichaamswerk waar ik mee samenwerk.
Zie waar je nu staat als een soort meetlat voor de kwaliteit van je leven op het gebied van werk, relatie, vriendschappen en lijf. Het is een nieuwe levensfase - net als de puberteit en moeder worden - waarin je weer bezig bent met het vormen van je eigen identiteit maar dan met de wijsheid opgebouwd uit de fases ervoor. Tijd voor reflectie en stil te staan bij de keuzes die je gemaakt hebt en vooruit te blikken naar de toekomst. Tijd voor psychische en spirituele groei!
“So many women I’ve talked to see menopause as an ending. I’ve discovered that this is your moment to reinvent yourself after years of focusing on the needs of everyone else.”
— Oprah Winfrey
Een uitdagende fase ook omdat we vanuit de maatschappij nog beperkt kijken naar ouder wordende vrouwen en het er daarmee ook niet over (willen) hebben. Met elkaar, met onze partner, vriendinnen, kinderen of werkgever. En dit terwijl het ook een verrijkende fase is.
Hoe fijn is het dan om hier met een andere vrouw over te praktijk
De overgang is veel meer veel meer dan hormonen die alle kanten opgaan. Fysiek gezien is de menopauze het einde van de menstruatie en daarmee kinderen krijgen. Je weet dus eigenlijk pas achteraf dat je in de menopauze zit.
Deze maandelijkse cyclus van de voortplantingshormonen oestrogeen en progesteron zorgde ervoor dat onze focus lag op de behoeften en gevoelens van anderen. De afname van deze productie kan dus bevrijdend en tegelijkertijd verontrustend zijn.
Ook verandert in deze fase het zenuwstelstel: deze wordt soort van letterlijk opnieuw 'bedraad'. Onze hersenen veranderen wat impact heeft op onze gedachten, ons vermogen te focussen – bijvoorbeeld vergeetachtigheid - en onze intuïtie . De laatste wordt helderder. Het is een spannende ontwikkelingsfase die, als je je er bewust mee omgaat, zorgt voor een grote transformatie van lichaam en geest, een verdiepend proces.
Je krijgt als vrouw meer aandacht voor andere zaken dan het zorgen dus een mooie uitnodiging om terug te kijken en hoe je het eventueel anders wilt. Wie ben je nu en hoe wil je zijn? Jij en daarmee goed voor jezelf zorgen komen daarmee helemaal boven aan het lijstje te staan!
Veelgestelde vragen
Hoe, waar en wanneer
-
Nee, ik heb geen wachtlijst. Je kan meestal wel binnen 1 à 2 weken bij mij terecht. Voor jongeren/kinderen werk ik met flexibele dagen/tijden zodat zij snel geholpen kunnen worden.
-
Ik lever maatwerk, dus uit hoeveel sessies een traject bestaat, bepalen we in overleg, meestal na het kennismakingsgesprek. Meestal is het tussen de 2 - 5 sessies.
-
Ja, online of telefonische coaching kan zeker. Voordelen hiervoor te kiezen kunnen zijn: Het is fijn om vanuit de ‘veiligheid’ van je eigen plek in gesprek te gaan Het kan makkelijk(er) ingepland worden, ook bijvoorbeeld begin van de avond Handig voor een korte vraag of tussentijds overleg of afstemming
-
Ik werk ‘live’ alle werkdagen behalve op woensdag. Op woensdag kan online coaching wel. ‘s Avonds kan in overleg, maar dan wel begin van de avond. In het weekend ook in overleg, als door werk/gezinsomstandigheden het niet anders kan. Voor kinderen/jongeren ben ik flexibel.
-
Ja, ik kan ook bij jullie thuis komen. Dat kan om bijzondere omstandigheden zijn (fysieke beperking, afstand e.d.) of als het voor het traject helpt om bij jullie thuis te komen.
-
Ja, je bent ook welkom voor één sessie. Soms is het zo dat je een afgebakende vraag hebt of net wat meer inzicht in je eigen gedrag wilt hebben. Mocht ik het idee hebben dat een tweede gesprek je verder zal helpen, zal ik dit aangeven. Aan jou of je dat dan wilt.
Gezin Vragen
-
Je kan bij mij terecht met je (ex)-partner, alleen, samen met je kind. Maar net wat voor jou goed voelt. Als het helpt voor het traject om ook een keer samen te komen, overleg ik dit met jou. Ik denk dan aan de quote: “Alleen ga je snel, samen kom je verder”
-
Dit is een systemische manier van kijken, dat wil zeggen dat de hele belevingswereld waar je onderdeel van bent (het systeem), wordt meegenomen. Dit begint met de familie waarin je bent opgegroeid. Ik werk met familie-opstellingen o.a. met poppetjes (tafelopstellingen) een krachtige methode waarbij patronen zichtbaar worden die ons leven en onze relaties beïnvloeden. Het is alsof je toeschouwer bent van je eigen leven. Door je hier bewust van te worden, kunnen je deze gaan veranderen. Het geeft ook inzicht in emoties die steeds terugkomen als angst, woede, verdriet of schaamte.
Betaling
-
Nee, ik word niet vergoed door de zorgverzekering. Kom je bij mij via je werk, dan kan de coaching vergoed worden door je werkgever.
-
Over het algemeen stuur ik binnen een week een mail met de factuur en met daarin een betaallink om de coaching te voldoen.
-
Om coaching voor een breed publiek toegankelijk te houden, is het in overleg mogelijk om een gereduceerd tarief te krijgen.