Hoogsensitief
Wat ben ik toch een geluksvogel dat ik zo’n fijne praktijkruimte heb. Rust, mooie lichtinval en uitzicht op een mini-binnentuin en dat allemaal in het hartje van Haarlem.
Tussen twee coachings in was ik even aan het bijlezen over hoogsensitiviteit. Ik merk de laatste jaren een toename in het aantal gezinnen dat te maken krijgt met een kind met hoogsensitiviteit (HSP), soms in combinatie met hoogbegaafdheid. Een op de vijf mensen is hoogsensitief, dus op zich niet zo raar dat dit een actueel onderwerp is. Zij zijn gevoelig voor interne (vol hoofd, onophoudelijke stroom aan gedachten) en externe (geluid, geur, stof op je huid e.d.) prikkels. Hoogsensitieve kinderen opvoeden vergt veel van ouders. Ze voelen zich soms behoorlijk machteloos en hebben het gevoel geen goede ouder te zijn.
Daarnaast is het soms zo, dat ze zich door dit kind bewust worden van hun eigen (hoog)sensitieve kant. Uit ervaring weet ik dat dat even wennen is én een mooi cadeau. Zoals een cliënt (uit een wat groter gezin) deze week zei:
“Nu begrijp ik waarom ik het logeren bij oma altijd zo fijn vond: daar was het zo heerlijk stil…en ze had een hond waarmee knuffelde en uren mee in de tuin speelde.”
Rust en regelmaat zijn fijn. Ik denk dat dit voor heel veel mensen fijn is. Toen half maart werd aangekondigd dat het openbare leven leven zou worden stilgelegd door het corona-virus, waren vele van deze sensitieve kinderen daar helemaal niet rouwig om. Niet elke dag in alles stress naar school, omgaan prikkels van een volle klas, wekelijkse sport, feestjes e.d. In alle rust thuiszitten, van achter de laptop lessen volgen en ook nog qualitytime met je gezinsleden. Uiteraard werden sommige dingen ook gemist, zoals contact met leeftijdsgenoten. Dat is dan weer een klein voordeel van social media: het zorgt in deze tijd voor contact en verbinding.
Tegenwoordig voeren efficiëntie en snelheid de boventoon. “We leven in een samenleving waarin, tot het coronavirus opdook, lange werkdagen en het onderhouden van een druk sociaal leven de norm waren. Terwijl er een grote groep mensen is voor wie het heel moeilijk is om aan die norm te voldoen,” zegt Barbara Allen, Britse psycholoog HSP-expert en coach.“Als je je brein niet voldoende rust geeft, gaat het stresssignalen afgeven.” Om dit te voorkomen, moet je je brein volgens haar geregeld pauze gunnen.
Welkom corona-virus, de brenger van een van bovenaf opgelegde (lange) pauze. Door deze tijd leren we onszelf beter kennen en komen we erachter waar we ons goed bij voelen en dat we wel varen bij meer rust. Mijns inziens een goede ontwikkeling!